Πώς να καθαρίσετε και να συντηρήσετε τα κουφώματα από αλουμίνιο και PVC

Feb 16, 2023 | Συντήρηση κουφωμάτων

Τα κουφώματα αλουμινίου και PVC χρησιμοποιούνται ευρέως στα σύγχρονα σπίτια λόγω της ανθεκτικότητάς τους, της οικονομικής τους τιμής και του χαμηλού κόστους συντήρησης. Ωστόσο, όπως κάθε άλλο υλικό, απαιτούν ένα σχετικά τακτικό καθαρισμό και συντήρηση για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Σε αυτό το άρθρο, θα διαβάσετε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να καθαρίζετε και να συντηρείτε τα κουφώματα σας.

Καθαρισμός κουφωμάτων αλουμινίου

Το αλουμίνιο είναι ελαφρύ και ανθεκτικό στη διάβρωση, γεγονός που το καθιστά ένα ιδανικό υλικό για παράθυρα, πόρτες αλουμινίου και παντζούρια αλουμινίου. Ωστόσο, τα κουφώματά σας μπορεί να λερωθούν με την πάροδο του χρόνου, ειδικά αν βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή ρύπανση ή υγρασία. Παρακάτω θα διαβάσετε μερικά σχετικά απλά βήματα για να καθαρίσετε τα κουφώματα αλουμινίου σας:

 • Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τα υπολείμματα από την επιφάνεια του πλαισίου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε τη σκόνη από δυσπρόσιτες περιοχές.
 • Ανακατέψτε ένα διάλυμα ζεστού νερού και ήπιου απορρυπαντικού ή σαπουνιού. Αποφύγετε τη χρήση χλωρίνης και δυνατών καθαριστικών ή διαλυτικών που μπορεί να καταστρέψουν το φινίρισμα του πλαισίου.
 • Εφαρμόστε το διάλυμα στην επιφάνεια του πλαισίου χρησιμοποιώντας ένα μαλακό πανί.
 • Ξεπλύνετε τα παράθυρα αλουμινίου με καθαρό νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα σαπουνιού. Φροντίστε να στεγνώσετε το πλαίσιο με ένα μαλακό πανί ή πετσέτα για να αποφύγετε τα σημάδια από το νερό.

 

Συντήρηση κουφωμάτων αλουμινίου

Εκτός από τον τακτικό καθαρισμό, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε τα κουφώματα και τα ρολά αλουμινίου σας και να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους. Παρακάτω θα διαβάσετε μερικές χρήσιμες σχετικές συμβουλές:

 • Λιπαίνετε συχνά τα κινούμενα μέρη των κουφωμάτων σας, όπως μεντεσέδες, κλειδαριές και κυλίνδρους, με τα ειδικά λιπαντικά του αμπορίου. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή της διάβρωσης και θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία τους.
 • Ελέγχετε τακτικά τη στεγανοποίηση και αντικαταστήστε τυχόν κατεστραμμένα ή φθαρμένα στεγανοποιητικά για να αποφύγετε διαρροές αέρα και νερού.
 • Αποφύγετε τη χρήση σκληρών σφουγγαριών κατά τον καθαρισμό τους. Υπάρχει μεγάλη περίπτωση να χαράξουν την επιφάνεια και να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά.

 

Καθαρισμός κουφωμάτων PVC

Οι πόρτες και τα παράθυρα PVC είναι γνωστά για την ενεργειακή τους απόδοση, τη μείωση του θορύβου και τη χαμηλή συντήρηση. Είναι επίσης ανθεκτικά στην υγρασία, τους τερμίτες και τη διάβρωση. Ωστόσο, όπως είναι φυσικό, τα κουφώματα PVC μπορεί να αποχρωματιστούν ή να λερωθούν με την πάροδο του χρόνου. Δείτε πώς να τα καθαρίσετε με σωστό τρόπο και χωρίς να προκαλέσετε κάποια ζημιά:

 • Αφαιρέστε τυχόν ακαθαρσίες ή υπολείμματα από το πλαίσιο PVC χρησιμοποιώντας μια βούρτσα με μαλακές τρίχες ή μια ηλεκτρική σκούπα.
 • Ανακατέψτε ένα διάλυμα ζεστού νερού και ήπιου απορρυπαντικού, χωρίς τη χρήση σκληρών χημικών που μπορούν να καταστρέψουν το υλικό PVC.
 • Εφαρμόστε το διάλυμα στο πλαίσιο PVC χρησιμοποιώντας ένα μαλακό σφουγγάρι.
 • Ξεπλύνετε το πλαίσιο με καθαρό νερό και στη συνέχεια στεγνώστε το πλαίσιο με μία μαλακή πετσέτα.

 

Συντήρηση κουφωμάτων PVC

Τα παράθυρα και οι πόρτες PVC απαιτούν μια σχετικά έυκολη συντήρηση, αλλά υπάρχουν ακόμα μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα διατηρήσετε καινούργια για τα επόμενα χρόνια. Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

 • Αποφύγετε τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων, όπως μαχαίρια ή ψαλίδια, κοντά στα πλαίσια PVC. Αυτά μπορεί να χαράξουν την επιφάνεια και να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά.
 • Μην χρησιμοποιείτε σκληρά σφουγγάρια και σύρμα καθαρισμού, καθώς μπορεί να προκαλέσουν θαμπάδες και αποχρωματισμό της επιφάνειας.
 • Ελέγχετε τακτικά τα κανάλια αποστράγγισης στα πλαίσια. Καθαρίστε τυχόν υπολείμματα για να αποφύγετε τη συσσώρευση νερού.

Ο καθαρισμός και η συντήρηση των κουφωμάτων σας δεν είναι μια δύσκολη υπόθεση. Με λίγη προσπάθεια και τα κατάλληλα εργαλεία, μπορείτε να διατηρήσετε τα κουφώματα σας καινούργια για πολλά χρόνια. Θυμηθείτε να καθαρίζετε τακτικά τα κουφώματα σας, να λιπαίνετε τα κινούμενα μέρη και να ελέγχετε τις στεγανοποιήσεις.